Dekubity - liečba, príčiny, prevencia

Publikované: 09.03.2022 v tipy pre opatrovateľky

Preležaniny, čiže dekubity sa najčastejšie objavujú u pacientov, ktorí sú trvalo imobiliní. Na vzniku dekubitov sa podieľa množstvo faktorov. U pacientov, ktorí dlho zostanú v jednej konkrétnej polohe (sedia alebo ležia), tkanivá odumierajú. Liečba dekubitov je zdĺhavý proces a samotné preležaniny výrazne znižujú kvalitu života pacientov, preto je mimoriadne dôležité predchádzať ich vzniku. Milé opatrovateľky a opatrovatelia prečítajte si viac o debitoch v našom článku.

Základné informácie o dekubitoch

Dekubit je ohraničená nekróza tkaniva, ktorá je výsledkom porúch krvného obehu spôsobených dlhodobým alebo opakovaným tlakom vyvíjaným na telo pacienta. Tento stav môže postihnúť celú hrúbku kože, podkožné tkanivo, svaly a kosti. Preto je mimoriadne dôležitá starostlivosť opatrovateliek o ležiacich pacientov.

 

Prevencia a liečba dekubitov

Liečba dekubitov je zameraná na zastavenie zväčšovania rany a na regeneráciu tkaniva. Trvanie tohto procesu závisí od závažnosti nekrózy.  Počiatočné štádia preležaním sa liečia polohovaním pacienta. O tom ako správne polohovať pacienta sa opatrovateľky učia na Opatrovateľskom kurze alebo zdravotnej škole. V pokročilejších fázach dekubitov je proces liečby zdĺhavý. Liečba dekubitov je zameraná na zabránenie rastu rany a ak je to možné, na jej elimináciu. V prípade rozšírenej nekrózy môže byť tiež potrebný chirurgický zákrok.

 

Prevencia dekubitov zahŕňa:

·         starostlivosť o kožu – premastenie, stimulácia mikrocirkulácie

·         polohovanie - každé dve až tri hodiny zmeniť polohu pacienta

·         matrac proti preležaninám

·         zdravá strava a pitný režim

 

Rizikové faktory

Výskyt dekubitov u každého pacienta je individuálna záležitosť. Existuje však niekoľko faktorov, ktoré zvyšujú pravdepodobnosť tohto ochorenia: imobilizácia na invalidnom vozíku alebo v posteli, vysoký vek, abnormálna telesná hmotnosť (podvýživa, nadváha), diagnózy: diabetes, ateroskleróza, inkontinencia. Vývoj dekubitov je nebezpečný najmä u ľudí s poruchou vnímania bolesti a u pacientov s poranením miechy.

 

Fázy dekubitov

Fáza I: V prvom štádiu preležanín sa objavuje začervenanie, ktoré po stlačení prstom následne bledne.

 

Fáza II: V druhej fáze začervenanie prestane miznúť a dochádza k opuchu.

 

Fáza III: V tretej fáze dekubit pokrýva celú hrúbku kože až po hranicu s podkožím a tvorí sa pľuzgier.

 

Fáza IV: V štvrtej fáze poškodenie zasahuje do podkožnej vrstvy, kde dochádza pomaly k postupnému odumieraniu tkaniva. Vytvára sa vred pokrytý chrastou alebo žltohnedým povlakom.

 

Fáza V: Posledný stupeň sa týka nekrózy svalov a potom kostí a kĺbov. Vo vnútri rany sa rozpadávajú tkaniva. V dôsledku dekubitov piateho stupňa môže dôjsť k infekcii celého tela, teda k sepse.

 

Dekubity spôsobujú chorému množstvo ďalších komplikácií a utrpenia. V najťažších prípadoch môžu viesť až k smrti pacienta. Preto je veľmi dôležité prijať vhodné opatrenia v počiatočnom štádiu ich výskytu.