Všetko, čo potrebujete vedieť o práci opatrovateľky v zahraničí

Publikované: 30.04.2021 v kariérne tipy

To, že ste klikli na odkaz s týmto článok a pokračujete v čítaní, značí, že sa minimálne pohrávate s myšlienkou stať sa opatrovateľkou. Zaujíma Vás, čo táto práca, lepšie povedané poslanie, obnáša, a či máte predpoklady byť v tomto obore úspešná? V dnešnom vydaní nášho blogu sa budeme venovať práve tejto téme a dúfame, že Vám uľahčí rozhodovanie sa vo výbere Vašej ďalšej profesie.

Všetko, čo potrebujete vedieť o práci opatrovateľky v zahraničí

To, že ste klikli na odkaz s týmto článok a pokračujete v čítaní, značí, že sa minimálne pohrávate s myšlienkou stať sa opatrovateľkou. Zaujíma Vás, čo táto práca, lepšie povedané poslanie, obnáša, a či máte predpoklady byť v tomto obore úspešná? V dnešnom vydaní nášho blogu sa budeme venovať práve tejto téme a dúfame, že Vám uľahčí rozhodovanie sa vo výbere Vašej ďalšej profesie.

Máte predpoklady stať sa dobrou opatrovateľkou?

Odpoveď na túto otázku je vcelku jednoduchá. Ak máte blízko ku seniorom a pomoc druhému Vás napĺňa, isto budete skvelou opatrovateľkou. To je ten najpodstatnejší predpoklad, aby ste túto profesiu vykonávali dobre. Starší ľudia často trpia na nejaké viac či menej závažné ochorenia, preto sa Vám bude hodiť osobná skúsenosť. Niekedy túto skúsenosť nadobudne človek bohužiaľ pri svojich blízkych, o ktorých sa stará. Vtedy Vám ošetrujúci lekár a zdravotníci vysvetlia, ako ošetrovať Vášho príbuzného. Ak chcete poskytovať starostlivosť na profesionálnej úrovni, bude sa Vám hodiť aj opatrovateľský kurz. Ten po Vás niektoré agentúry budú vyžadovať, ako potvrdenie kvalifikácie, v iných bude stačiť Vaša osobná skúsenosť. 

Opatrovateľský kurz- Kde je možné ho absolvovať? Preplatí Vám ho Úrad práce?

Opatrovateľský kurz je dnes už možné absolvovať takmer v každom väčšom meste na Slovensku. Ponúka ho viacero spoločností a organizácií, medzi celosvetovo známe patrí napríklad Červený kríž. Je dôležité, aby Vami vybraný opatrovateľský kurz mal potrebnú akreditáciu s platnosťou na Slovensku, a v prípade, že plánujete vycestovať, tak aj v zahraničí.

Za určitých podmienok je možné, aby Vám Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny poskytol príspevok na niektoré typy rekvalifikačných kurzov. Opatrovateľský kurz patrí medzi kurzy, na ktoré sa príspevok vzťahuje. Takýto kurz musí byť absolvovaný na území Slovenskej republiky. Podrobnejšie informácie a to, či spĺňate podmienky na preplatenie kurzu úradom práce, sa dozviete priamo na ich internetových stránkach www.upsvar.sk alebo priamo na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny v mieste Vášho bydliska.

Výber pracovnej agentúry

Samozrejme, môžete sa rozhodnúť, že budete pracovať na vlastnú päsť. Pre Vás ostatné bude dôležitým krokom pri výbere zamestnania nájsť si spoľahlivú sprostredkovaciu agentúru. Takú, ktorá Vám pomôže nielen nájsť si zamestnanie, ale bude Vám k dispozícii počas celého trvania pracovného pobytu. Tipy, ako takúto agentúru nájsť, nájdete tu: Tipy, ako si vybrať dobrú agentúru.

Čo obnáša práca opatrovateľky?

Práca opatrovateľky zahŕňa rôzne činnosti, od zdravotnej starostlivosti a pomoc pri každodennom fungovaní až po starostlivosť o domácnosť. Každá rodina je trochu iná a Vy budete po dobu svojho pobytu tam jej súčasťou. Je dobré si hneď na začiatku určiť, na ako vážny zdravotný stav si trúfate, či by ste zvládli opatrovať manželský pár alebo či by ste sa v prípade potreby postarali i domáce zvieratko svojho pacienta. Taktiež zo strany rodiny  sa očakáva, že uvedie všetky podstatné detaily o seniorovi a o bežnom fungovaní domácnosti. V prípade nepravdivých alebo zatajených informácií z oboch strán by ľahko mohla nastať situácia, kedy by sa opatrovateľka nemusela zvládnuť postarať o svojho klienta, a tiež senior by mohol utrpieť zanedbanou starostlivosťou. Preto je veľmi dôležité si všetky detaily ujasniť dopredu.

Do ktorých krajín sa jazdí najčastejšie?

Práca opatrovateľky v zahraničí je špecifická tým, že sa najčastejšie vykonáva na turnusy. Z tohto dôvodu sa za touto prácou cestuje najmä do blízkych krajín, ako je Rakúsko či Nemecko. Taktiež je veľký záujem o opatrovanie vo Švajčiarsku. Ako ste si isto všimli, vo všetkých týchto krajinách sa rozpráva nemecky. Áno, skutočne sa s nemčinou vo svete nestratíte a ak ešte iba uvažujete nad štúdiom cudzieho jazyka, možno by ste nad ňou mohli uvažovať. Medzi ďalšie pomerne obľúbené krajiny patria Veľká Británia, Holandsko či Taliansko. Porovnaniu podmienok v týchto krajinách sa budeme venovať v niektorom z najbližších vydaní nášho blogu.

Preprava

Ohľadom prepravy sa vždy dopredu informujte u svojej agentúry. Niektoré sprostredkovateľské agentúry majú vlastnú viazanú prepravu, ktorou sa dostanete do rodiny, v ktorej budete pracovať. Iné zas prepravné služby neponúkajú vôbec. Preprave opatrovateliek sa venujú rôzne spoločnosti, na ktorých referencie sa dajú ľahko dohľadať na internete. V prípade, že cestujete prvý krát a máte možnosť vycestovať priamo cez agentúru, odporúča sa túto možnosť využiť.

Aké sú platové podmienky v nemecky hovoriacich krajinách?

Finančné ohodnotenie práce opatrovateľky v zahraničí sa môže veľmi líšiť. Existuje mnoho faktorov, ktoré určujú konečnú cenu, napríklad požadovaná jazyková znalosť, či stav pacienta. Priemerná mzda sa v Rakúsku a Nemecku pohybuje okolo 45-65 €/ odpracovaný deň, vo Švajčiarsku je to ešte o čosi vyššie. Práca sa vykonáva na živnosť alebo zamestnanecký pomer.

Práca na živnosť vs. práca na zamestnanecký pomer

Zvyčajne sa práca opatrovateľky v zahraničí vykonáva buď na živnosť v krajine výkonu práce alebo na živnosť v rodnej krajine. Niekedy je možné pracovať na zamestnanecký pomer buď so slovenskou alebo zahraničnou agentúrou. Hlavným rozdielom medzi prácou na živnosť a prácou na zamestnanecký pomer je, že zatiaľ čo počas práce na zamestnanecký pomer za Vás sociálne a zdravotné poistenie hradí zamestnávateľ, v prípade, že pracujete na živnosť si odvody hradíte sama. Tento rozdiel býva pri pracovných ponukách zohľadnený v platových podmienkach. To, ako si založiť živnosť, a čo zaobstaranie si živnosti obnáša, sa dozviete v niektorom z našich ďalších článkov na našom blogu. Dúfame, že sme Vám rozhodovanie trochu uľahčili a tešíme sa na Vás budúci týždeň.