Informácie o povinnej karanténe po príchode zo zahraničia

Publikované: 22.04.2021 v novinky

Milé čitateľky a čitatelia, v dnešnom blogu Vám prinášame ďalšie informácie ohľadne opatrení spojených s cestovaním, ktoré je kvôli výskytu ochorenia COVID-19 značne obmedzené. Podľa nariadenia vlády SR sú osoby, ktoré vstúpia od 6.4.2020 od 7:00 na územie Slovenska, povinné absolvovať karanténu v zariadeniach určeným štátom. Medzi tieto osoby patria aj opatrovateľky/lia a zdravotné sestry vracajúce sa najčastejšie z Nemecka alebo Rakúska. Naopak, z tejto povinnej izolácie sú oslobodené tehotné ženy, ľudia s rôznymi ochoreniami, ktorých zoznam nájdete nižšie a tiež osoby s diplomatickou imunitou. Až do skončenia mimoriadnej situácie Vám budeme prinášať aktuálne informácie spojené s cestovaním do a zo zahraničia. Sledujte nás aj na našej facebookovej stránke a majte tak vždy aktuálne info o súčasnej situácii.

Podľa nového opatrenia Úradu verejného zdravotníctva SR č. OLP/3012/2020 zo 4. apríla 2020 (pdf; 123.14 KB) sa od 6. apríla 2020 (v pondelok) od 7,00 h nariaďuje všetkým osobám, ktoré od 6. apríla 2020 od 7.00 hod. vstúpia na územie SR, izolácia v zariadeniach určených štátom.

S cieľom plánovať voľné kapacity v karanténnych centrách čo najbližšie k miestu pobytu na Slovensku je potrebné sa vopred, čo najskôr pred plánovaným príchodom na Slovensko, zaregistrovať v tomto registračnom formulári:

S cieľom plánovať voľné kapacity v karanténnych centrách čo najbližšie k miestu pobytu na Slovensku je potrebné sa vopred, čo najskôr pred plánovaným príchodom na Slovensko, zaregistrovať v tomto registračnom formulári.

Informácie o povinnej karanténe a výnimkách Izolácia v štátom určenom zariadení je povinná pri akejkoľvek forme cestovania, či individuálnej alebo organizovanej. Izolácia v štátom určenom zariadení trvá po dobu nevyhnutnú na vykonanie laboratórnej diagnostiky COVID-19 a následne po zistení negatívneho výsledku sa tejto osobe nariaďuje domáca izolácia v celkovej súhrnnej dobe 14 dní. Po dobu takejto domácej izolácie je nariadená domáca izolácia i osobám žijúcim s ňou v spoločnej domácnosti.

Izolácia v zariadeniach určených štátom sa nevzťahuje na nasledovné osoby:

tehotné ženy, osoby s obmedzenou schopnosťou orientácie a pohybu, osoby s onkologickým, psychiatrickým ochorením, ťažkou poruchou imunity, osoby s osobitnými výživovými potrebami, osoby s chronickými ochoreniami dýchacích ciest, srdca a ciev, osoby s metabolickými poruchami, osoby s epilepsiou, osoby s mentálnou poruchou, osoby so závažnými ochoreniami vyžadujúcimi pokračujúcu injekčnú liečbu v pravidelných intervaloch, zdravotne ťažko postihnuté osoby alebo osoby s inými zreteľa hodnými závažnými zdravotnými stavmi a potvrdenie o tomto zdravotnom stave doloží dodatočne bezodkladne správou od lekára, osoby nad 75 rokov, osoby, ktoré na území Slovenskej republiky požívajú diplomatické výsady a imunity, a osobám im blízkym a sprevádzajúcim v dobe prekročenia štátnych hraníc SR. Týmto osobám sa nariaďuje izolácia v domácom prostredí na dobu 14 dní.